Läs mer om Friluftslivets år 2021

December - Dialog

Under december månad sammanfattar vi Friluftslivets år 2021 med fritidsklubbsbarnen. Vad har varit extra kul och spännande? Vad ska vi ta med oss till nästa år?

Många har fått testa saker de aldrig gjort tidigare. Kanotpaddling, bygga kojor och vindskydd, fiske, laga mat över öppen eld, skapa konst av naturmaterial och ploggning är några av alla aktiviteter som har genomförts.

November - Må bra ute

På temat Må bra ute i november ska barnen på fritidsklubbarna gå pratpromenader där de kommer diskuterar frågan: - Vad får dig att må bra? De kommer även att testa på Ploggning. En motionsform där man kombinerar joggning med skräpplockande. Det finns många sätt att må bra ute på – Varför inte kasta dig i en lövhög?

Oktober - Lära ute

Under oktober månad jobbar vi med utomhuspedagogik.
Vi tittar på djur och växter och artbestämmer med hjälp av böcker/artbestämningsnycklar. Vi spelar naturbingo, lär oss kartor och skapar konst av naturmaterial.
Med detta vill vi fortsätta att inspirera till upplevelser och lärande i naturen för våra fritidsklubbsbarn.

September - Gilla friluftslivet

Under Friluftslivets år har barnen på fritidsklubbarna varit ute i naturen mycket. Denna månad satsar vi lite extra på skolans studiedag 24/9, då vi lägger hela dagen utomhus. Laga mat över öppen eld, besöka ett skogsområde, kika efter svamp och växtfärgning är några av de aktiviteter som planeras.

Augusti - Jag har aldrig...

Under detta tema utmanar vi våra barn att hitta på saker de aldrig tidigare gjort inom friluftslivet och försöker tillgodose det.
Paddla kanot, laga mat över öppen eld och bygga vindskydd är några av de aktiviteter som gjorts på fritidsklubbarna under denna månad – för vissa för första gången men absolut inte den sista.

Juni/Juli - Äta ute

Sedan 2012 har Uppsalas fritidsklubbar ordnat med sommarläger i Hammarskogs friluftsområde för sina fritidsklubbsbarn. Dessa Summer Camps har haft vistelsen i naturen som kärnpunkt. De har paddlat kanot, byggt kojor, täljt med knivar, fiskat och badat samt naturligtvis grillat korv och lagat mat över öppen eld (så länge brandförsvaret inte meddelat om eldningsförbud). Sommaren 2021 kommer man utöka verksamheten genom att hålla två läger parallellt med varandra. Till glädje för alla barn som har längtat efter sommarläger! Även övriga fritidsklubbar kommer äta merparten av sina måltider utomhus i sommar – för mat smakar ju som godast när man är ute!

Maj - Friluftsliv i skyddad natur

I maj månad besöker flera av våra fritidsklubbar någon nationalpark eller ett naturreservat. Vi samtalar om vad man ska tänka på när man besöker skyddad natur.

April - Tipspromenad

Under hela Sveriges friluftsdag 29 april kommer alla barnen på Uppsala kommuns fritidsklubbar att få gå en tipspromenad ute i naturen i sitt närområde på cirka 1 kilometer. Samtliga frågor handlar om friluftsliv och efter att svaren från varje fritidsklubb samlats in koras en vinnare. Dagen avslutas med korvgrillning som mellanmål.

Mars - Skräpplockardag

Under mars månad har Uppsala kommuns fritidsklubbar anmält sig till skräpplockardagarna, Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Förra året deltog över 600 000 barn och unga runtom i hela landet. Då temat denna månad är "Friluftskompis" tar barn som kanske inte hunnit lära känna varandra så bra en skräpplockarpromenad tillsammans för att få tillfälle till detta.

Läs mer om skräpplockardagarna

Februari - Snögubbetävling

Under temat "Inspiratör" arrangerade fritidsklubbarna en snögubbetävling. Reglerna var enkla – Bygg en så hög snögubbe som möjligt och ta sedan ett foto med måttstock eller annan referens så att det framgår hur hög den är. Bidragen publiceras här.

Björklinge

Domarringen

Järlåsa

Vänge

Sävja

Almunge

Lindbacken

Skyttorp och Vattholma

Gränby

Löten

Fyrislund

Brantan

Ramsta

Stenhagen

Treklangen

Uppdaterad: